Japanse techniek met denim

Culturele Zondag 3 maart kunt u in het KunstLab Doesburg kennismaken met de Boro-Sashiko techniek, de van oorsprong Japanse hersteltechniek voor gedragen en nog bruikbare kleding of dekens.
Er werd in de vorige eeuw vanwege schaarste onder de armere bevolking veel aandacht besteed aan het repareren van versleten kleding. De reparaties mochten gezien worden en het werd uiteindelijk een creatief werkstuk. Een gezegde in Japan: Kijk naar de schoonheid van vergankelijkheid. De kledingstof was van katoen die indigo geverfd werd en werd met katoenen garen met de hand genaaid. De Japanse naam voor steekjes maken is Sashiko. Deze manier houdt het midden tussen borduren en doorstikken. Dat laatste wordt toegepast op 2 of 3 lagen stof zoals gebruikt wordt bij het doorquilten van dekens. Na de 2de WO introduceerden de Amerikanen denim stoffen en door de mode-industrie kwamen wij er in Europa mee in contact. Nu past de techniek heel goed bij het duurzaam omgaan en hergebruik van stoffen.
Laat u verrassen en inspireren door de demonstratie en de tentoonstelling van vele eigentijdse werkstukken. Workshops met deze techniek zijn ook mogelijk. Welkom van 12 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *